Aikido

Aikido is een Japanse vechtkunst die is ontwikkeld in de 20e eeuw. Het woord aikido betekent “de weg van het harmonieuze leven”, en de kunst is gericht op het ontwikkelen van harmonie en balans in het leven van de praktiserende persoon. In plaats van te proberen de tegenstander te verslaan, streeft aikido ernaar om conflicten op een vreedzame manier op te lossen door middel van beweging en het gebruik van de kracht van de tegenstander tegen hem of haar.

Aikido maakt gebruik van klemmen, grepen en worpen om de aanvaller te neutraliseren, en de praktiserende persoon leert hoe hij of zij deze technieken op een efficiënte manier kan toepassen. De focus van aikido ligt op het ontwikkelen van zelfverdedigingstechnieken die zowel fysiek als mentaal uitdagend zijn.

Aikido zou opgevat kunnen worden als een vorm van zelfverdediging waarbij je zo min mogelijk kracht gebruikt om de ander onder controle te krijgen. Hier komt veel techniek bij kijken en dat train je samen. Steeds is een van de twee de aanvaller en de ander probeert de techniek eigen te maken. Dat je eigen kracht niet belangrijk is maakt het geschikt voor iedereen. Ben je nieuwsgierig? Neem dan contact op met Rob of kom naar de dojo voor een vrijblijvende proefles.

Voordelen van aikido

Het beoefenen van aikido kan verschillende voordelen hebben, zoals:

 1. Verbetering van de conditie: Aikido vereist het gebruik van het hele lichaam, wat kan leiden tot verbeterde fysieke conditie en uithoudingsvermogen.
 2. Stressvermindering: Aikido kan een effectief middel zijn om stress te verminderen, omdat het de aandacht op het moment van nu richt en het denken aan andere zaken vermindert.
 3. Verbetering van het zelfvertrouwen: Door het leren van nieuwe vaardigheden en het verbeteren van de fysieke conditie kan het beoefenen van aikido leiden tot een verhoogd zelfvertrouwen.
 4. Ontwikkeling van discipline en concentratie: Aikido vereist discipline en concentratie om te kunnen leren en vorderen. Deze vaardigheden kunnen ook nuttig zijn in andere aspecten van het leven.
 5. Verbetering van de coördinatie: Aikido vereist het coördineren van bewegingen van het hele lichaam, wat kan leiden tot verbeterde coördinatie.
 6. Versterking van sociale verbindingen: Aikido beoefenen kan leiden tot het opbouwen van sociale verbindingen met andere mensen die ook aikido beoefenen. Binnen onze dojo is een prettige vriendschappelijke sfeer en daarbuiten volgen we vaak seminars, stages of clinics bij andere leraren waar enthousiaste andere aikidoka’s ook komen om te trainen.

 

Trainingstijden

Aikido Vught

 • Maandag
  19.00 – 20.00 uur volwassenen beginners 
  20.00 – 21.30 uur volwassenen gevorderden 
  Leraar: Rob Jans 
 • Donderdag 19.30 – 21.00 uur volwassenen alle niveaus
  Leraar: Rob Jans / Eric Smets / Hans van der Steen / Jurrhiaan Vegers / Frans Burg 

Locatie dojo

De trainingen zijn in Vught in een mooi voormalig kerkgebouw. De dojo ligt op tien minuten fietsen vanuit het centrum van ‘s-Hertogenbosch en vlak bij de uitvalswegen richting Eindhoven en Utrecht. Adres: Deken van Ossstraat 1 Vught. (voordeur ter hoogte van de rode bus op de foto)

Klik hier voor een routebeschrijving 

whatsapp-image-2017-02-09-at-15-45-12
Deken van Ossstraat 1 in Vught