Nu het Aikido steeds aan populariteit wint, komen er ook steeds meer leraren. En niet in elke dojo wordt dezelfde etiquette nagestreefd. Misschien is het moeilijk voor hblach beltet grote aantal leraren, om een universele etiquette uit te reiken. Dit kan allerlei oorzaken hebben, van uiteenlopende ideeën over hoe het zou moeten tot pure onwetendheid erover. In de lessen waarin ik het Aikido aanbied, zullen we ook een etiquette volgen. In deze cultuur die heel anders is dan de Japanse zal er rekening worden gehouden met de verschillen in benaderen van het individu. Een etiquette brengt met zich mee dat er een sfeer van rust en respect ontstaat. Bovenal is het voor de Sensei(leraar) belangrijk om de les overzichtelijk te houden en orde te scheppen. De strikte en rechtlijnige etiquette die (met name in vroegere tijden) Japan er op na houd, is haast voor de Nederlander van vandaag niet na te leven. Toch zullen we wel een aantal respectvormen en traditionele benaderingen gaan gebruiken.

1. Voor het binnenkomen van de dojo:

Zie er op toe dat je keigogi (Judopak) en je obi (Band) op de juiste manier draagt. Als je niet weet wat de juiste wijze is, vraag dit dan aan iemand die het wel weet.

2. Binnenkomen van de dojo:

Op het moment dat je de dojo binnenkomt maak je bij de ingang van de dojo een buiging in de richting van het portret van O-Sensei. Vervolgens loop je naar de tatami (de mat) en groet je nogmaals voor het portret van O-Sensei. Pas na deze handelingen te hebben verricht de tatami betreden.

3. Groeten in seiza:

Wanneer de leraar binnen is, en voor de klas plaatsneemt draait hij zich naar het portret van O-Sensei. Hij zit net als zijn leerlingen geknield op zijn hielen. Plaats nu, terwijl je naar voren buigt, je handen voor je op de tatami. Let op dat je je handen zo plaatst dat tussen duimen en wijsvingers een driehoek ontstaat.

Dan draait hij zich tot zijn leerlingen en beide maken een buiging. De leerlingen zeggen dan “O NEGAI SHIMASU” wat zoveel betekent als “wij groeten u beleefd”.

4. Tijdens de les:
Voordat je met je partner een oefening begint, elkaar altijd eerst groeten. Na wisselen van partner of als de sensei langs komt om bepaalde dingen nog eens uit te leggen, afgroeten nadat hij dit heeft gedaan. Op het moment dat de Sensei of de leraar bij je partner iets voordoet, ga jij in seiza zitten.

5. Te laat komen:

Als je te laat komt nooit de dojo binnenwandelen als de sensei net iets aan de hele klas aan het uitleggen is. Nadat je de dojo bent binnengekomen blijf je aan de rand van de tatami staan totdat de Sensei of de leraar je toestemming heeft gegeven om de tatami te betreden. Nu eerst weer in seiza het portret van O-Sensei groeten.

6. Eerder weggaan:

Als je eerder weg wilt eerst melden bij de sensei. Denk erom dat je voordat je de tatami verlaat eerst weer het portret van O-Sensei groet in seiza.

7. Einde van de les:

Op het moment dat de sensei dit aangeeft weer netjes in een rij in seiza gaan zitten, als bij het begin van de les. Nu eerst weer in navolging van de sensei het portret van O-Sensei groeten. Vervolgens groet je de sensei. Bij het groeten van de sensei is het de gewoonte dat je zegt: “DOMO ARIGATO GOZAIMASHITA”. Dit betekent dat je hem of haar bedankt voor de les. Daarna groet je in seiza de partner waar je het laatst mee hebt getraind.

8. Verlaten van de dojo:

Voordat je de tatami verlaat, in de hoek van de tatami in seiza het portret van O-Sensei groeten. Bij het verlaten van de dojo bij de ingang of uitgang nogmaals een buiging maken in de richting van het portret van O-Sensei.

9. Hygiëne:

Keigogi regelmatig wassen. Zorg ervoor dat nagels van handen en voeten kort zijn geknipt en als je lang haar hebt dit dan naar achteren opbinden. Draag tijdens de les geen sieraden, kettingen, ringen of dergelijke. Wees netjes op de dojo. Het dragen van slippers buiten de tatami om is verplicht, het is erg onhygiënisch om de mat te betreden op blote voeten waarmee je bijvoorbeeld in de wc gestaan hebt.

10. De matten: 

We zorgen dat we minimaal een kwartier van te voren aanwezig zijn zodat we de matten klaar kunnen leggen en na de training ruimen we samen de matten weer op. Mensen met hakama mogen deze eerst opvouwen en de rest gaat dan vast aan de slag met het opruimen. Omdat we zuinig willen zijn, dragen we elke mat met twee personen. Zo gaan de matten langer mee.