Stage Wilko Vriesman

Op zondag 22 januari gaf Wilko Vriesman Shihan een stage bij Bushin Dojo Aikido Vught. De stage was gericht op het niet veranderen van vaste punten in technieken, en hoe men door het wisselen van benen en het werken met een open en licht bovenlichaam kan ervaren hoe aikido werkt zonder vast te lopen in de partner. Hierdoor wordt het geen aiki-fitness, maar blijf je binnen de aikido principes werken.

Vriesman Shihan legde uit hoe belangrijk het is om te blijven denken als aikidoka en het aikidosysteem te blijven gebruiken om jezelf te ontwikkelen. Hij benadrukte ook het belang van het bezoeken van dojo’s zoals Cercle Tissier om de basis te herijken en het onderzoeken van andere kunsten, zolang men als aikidoka blijft trainen en de principes blijft gebruiken. Hij besprak ook drie belangrijke gedachten die moeilijk kunnen zijn om te blijven trainen, maar die als aikidoka belangrijk zijn: rechtop blijven, verbinding behouden en uit het vechten blijven. Als aikidoka kun je best onderzoek doen in andere kunsten maar om niet in vormloosheid terecht te komen goed om jezelf voor te houden; ik ben een aikidoka en binnen je systeem te blijven werken.

De stage was zeer technisch en gaf de deelnemers veel inzicht in hoe ze aikido op een efficiëntere manier kunnen beoefenen. De hakama en de gi weerspiegelen de zwaarte van de benen en de lichtheid van het bovenlijf, wat een belangrijk aspect is van aikido.

Aan het einde van de stage was er een speciaal moment voor Wilko Vriesman Shihan. Onze jongste leden, Finn en Boet, boden namens de dojo een presentje aan ter viering van zijn recente promotie naar 7e dan. Dit was een mooi moment om Wilko te bedanken voor zijn inzet en bijdrage aan de dojo en de aikido-gemeenschap.

De stage was een succes dankzij de deelnemers vanuit Vught, Nijmegen, Oosterhout, Zutphen en ‘s-Hertogenbosch. Het was een mooie gelegenheid om te leren van Wilko’s jarenlange ervaring en kennis. We hopen dat iedereen geïnspireerd is om verder te werken aan hun aikido-reis.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s